13 Eylül 2016 Salı

İBRAHİM PEYGAMBER ve SINAVI (KURBAN)




        İbrahim peygamber; Kuranda en çok vurgulanan AKLETMEK, DÜŞÜNMEK, FARKINA VARMAK, OLAYLAR ARASINDA BAĞLANTI KURMAK VE GEÇMİŞ VE GELECEK ARASINDA BAĞLANTI KURUP BUNU SONUCA VARDIRMAK yetilerini kullanan bir peygamberdir. 


İşte böylece İbrahim'e göklerdeki ve yerdeki hükümranlığı ve nizamı gösteriyorduk ki kesin ilme erenlerden olsun.

        Andolsun, daha önce de İbrahim'e doğruyu yanlıştan ayırma yeteneğini verdik. Biz zaten onu biliyorduk.

        Üzerine gece karanlığı basınca bir yıldız gördü. "İşte Rabbim!" dedi. Yıldız batınca da, "Ben öyle batanları sevmem" dedi.
Ay'ı doğarken görünce de, "İşte Rabbim!" dedi. Ay da batınca, "Andolsun ki, Rabbim bana doğru yolu göstermezse mutlaka ben de sapıklardan olurum" dedi.

Güneşi doğarken görünce de, "İşte benim Rabbim! Bu daha büyük" dedi. O da batınca (kavmine dönüp), "Ey kavmim!" Ben sizin Allah'a ortak koştuğunuz şeylerden uzağım" dedi.

        "Ben hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben Allah'a ortak koşanlardan değilim." (bkz. enam suresi 75-76-77-78-79, enbiya 51)

İbrahim peygamber güneşin, ayın, yıldızların bir düzene göre hareket ettiğini gözlemlemiş ve bu düzeni gerçekleştirenin tek bir YARATICI olduğu sonucuna varmıştır. Bu yaratıcının Allah olduğunu yeri, göğü , güneşi, ayı , yıldızları ve kainatı yarattığına inanmıştır. Yanlızca Allah'a teslim olmuştur. Çevresinde var olan bütün putperestlikten hakikate yüzünü dönmüştür. Bu yüzden Ali imran 67.ayette  hanif olarak yüzünü hakikate döndürdü denilmiştir.

Tüm inancına rağmen yine de yaratıcının Allah olduğunu gözleriyle de görmek ister. Allah'tan ''Bana ölüleri nasıl dirilttiğini göster '' der. Yüce Allah 4 adet kuş alıp eğitmesini kendine alıştırmasını ister. Alıştıktan sonra parçalara ayırıp tüm kuşların parçalarını her bir dağa yerleştirmesini söyler. Kuşlar tekrardan bütün bir şekilde kendine geldiğini görünce tamamen teslim olur. (bkz. bakara 260) 

Aslında verilen bu kuş mucizesi bir anlamda kıyamet zamanında nasıl dirileceğimizi temsil etmektedir. Kuşların parçalanması ve ölmesi gibi ölüyoruz ve herkes bir yerlere gömülüyor. Kıyamet zamanı tastamam bir şekilde her bir dağın ardından sahibimize yani yüce Allah'a dönmüş oluyoruz. Bu mucizedeki alıştırmanın gayesi kuşlar dirildikten sonra başka yerlere gitmesin İbrahim peygamberin yanına gitsin diye düşünüyorum. 

İbrahim peygamber inancı oturduktan sonra orada bulunan diğer insanların da DÜŞÜNMESİNİ, AKLETMESİNİ sağlamaya çalışır. Putları teker teker kırar en büyük puta dokunmaz. En büyük putun üzerinde baltayı yerleştirir. İnsanlar putu İbrahim peygamberin kırdığını öğrenir. İbrahim peygamberde kendisini savunamayacak kadar aciz olan tanrılarınız sizi nasıl savunacak der. En büyük puta dönerek kendine baltayı verdiğim putta ben yapmadım diyemeyecek kadar aciz değil midir? Bu kadar aciz olan varlıklar sizin nasıl tanrınız olabilir diyerek insanların düşünmesini, farkına varmasını sağlar. Oradaki topluluk bunun farkına varır içlerinden ''Bunun üzerine birbirlerine dönüp, "Hiç şüphesiz asıl zalimler sizsiniz siz" dediler.'' (enbiya 64 den)

Daha sonra o memleketin kralı, canlı putu Nemrut ile tartışır. Nemrut, kendinin yaratıcı olduğunu, öldürüp diriltme yetkisinin kendisinde olduğunu söyler. İbrahim peygamberde canlı putun AKLETMESİ, DÜŞÜNMESİ için der ki  , "Şüphesiz Allah güneşi doğudan getirir, sen de onu batıdan getir". Bunun üzerine dona kalır çünkü bunu yapamayacağının farkındadır. İlahlık iddiası suya düşer. Farkındaysanız tüm insanlara aklederek onların düşünmesini sağlayarak yola koymak istiyor. 

Tüm bu olanlara rağmen İbrahim peygamberi ateşe atarlar ve ordan da mucizevi bir şekilde kurtulur. Allah dan soyunun devamı için bir evlat ister. Evladı İsmail peygamber dünyaya gelir. Rüyasında evladını boğazladığını görür. Muhtemelen bu rüyayı birçok kez görmüş olmalı ki rüyayı İsmail peygambere anlatır. İsmail peygamberde emrolunanı yap diye babasına ve Rabbine teslim olmuştur. Rüya ile amel edilir mi yada edilmez mi tartışmasından önce peygamber rüyalarının özelliğine dikkatinizi çekmek isterim. 

Kurana göre Yusuf peygamber rüya görmüştür ve o rüyanın gerçekleştiğine şahit  olmuştur. Hatta Yusuf peygamberin bir rüya yorumcusu olduğu ve o yorumların birebir yansımasının gerçekleştiği de vurgulanmıştır.  

İbrahim peygamber özellikle diyor seni BOĞAZLADIĞIMI GÖRDÜM. (bkz. saffat 102) 
Daha sonra da "Gördüğün rüyanın HÜKMÜNÜ yerine getirdin. Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükafatlandırırız." (saffat 105)

Tevrata göre kurbanlık olacak kişinin İSHAK peygamber olduğu söyleniyor. Kuran bu bilginin yanlış olduğunu kurban olacak kişinin İSMAİL peygamber olduğunu özellikle vurguluyor. Tevrata göre İbrahim peygamberin büyük oğlu İSMAİL peygamber, Tevrata göre ilk oğulları isteyen bir tanrı var. Buna rağmen ilk oğlu değilde ikinci oğlu kurban etmiş gibi göstermişlerdir. Zaten tahrif edildiği o kadar belli ki o kurbandan sonra oğullar vereceği ve soyunun devam edeceği de tevratta yazmasına rağmen ikinci oğlu kurban gibi göstermişler. Kuranda bu yanlış anlayış düzeltilmiş ilk oğul yani İsmail peygamber kurban için götürülmüştür ve İbrahim peygamber sınanmıştır. Oğlunu kurban etmeden kurbanlık bir kuzu gönderilmiş onu Allah yolunda kurban etmiş sayılmıştır. Hani İBRAHİM bir takım kelimelerle sınanmıştı bölümünün sınama kısmı İsmailin kurban edilmesiydi. Yani gerçekten de Allah'a bu derece teslim olmuş muydu? Bunun sınavını verdi. Sınavı geçtiği için ona büyük bir soy bahşetti.Ardından İshak peygamber müjdelendi. Makamını yükseltti.  

Buradaki esas ders İbrahim gibi bir peygamberin tüm ilahları parçalayan peygamberin tek ilah olan Allah karşısındaki teslimiyeti dudak uçuklatır. İbrahim peygamber zamanında Allah 'ı sınamış ona ölüleri dirilttiğini göstermesini istemişti. Buna karşılık Allah ona gösterdiği mucizelerinden sonra onu ağır bir sınava tabi tuttu. Ateşe atılma, oğlunu kurban etme gibi..  

  Museviler ve hristiyanlar kendi aralarında çekişmektedirler. İbrahim peygamberin Musa ve İsa peygamberden önce yaşadığını ve İncil ve Tevrat yokken var olduğunu söyler.Kuran, Musa ve İsa peygamberin İslam peygamberi olduğunu vurguladığı gibi İbrahim peygamberinde İSLAM peygamberi olduğunu vurgular. İbrahimin dinine tabi olun denmesinin amacı bence AKLEDEREK, DÜŞÜNEREK , DOĞRUYU YANLIŞTAN AYIRT EDEREK gerçekleşmesi gereken bir imandır. 

Kurban olayı tevratta da geçmekte hristiyanlar ve yahudiler tarafından var olduğu bilinmektedir. Bunu resmeden sanatçılarda vardır.

Rembrandt adında ressamın elinden İbrahim peygamberin İshakı kurban edişi.

  SELAM VE DUA İLE...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder