7 Şubat 2016 Pazar

KURANA GÖRE İNFAK



-- İNFAK KİMLERE YAPILIR?

De ki: “Hayır olarak ne infâk ederseniz işte o, anne-baba, akrabalar, yetimler, yoksullar ve (yolda kalmış) yolcular içindir. Ve hayır olarak ne yaparsanız, o taktirde muhakkak ki Allah, onu en iyi bilendir.” (bkz.bakara 215 den)

(İNFAK EDECEKLERİNİZ) kendilerini Allah yoluna hasreden/adayan , yeryüzünde dolaşmaya gücü yetmeyen fakirler içindir. Onların durumlarını bilmeyen, onları iffetlerinden dolayı zengin zanneder. Onları sen, yüzlerinden tanırsın. Zorla insanlardan bir şey istemezler.
Hayır olarak ne İNFAK ederseniz , o taktirde muhakkak ki Allah, onu en iyi bilendir. (bkz. bakara 273 den)

Allah, rızık konusunda kiminizi kiminizden üstün kıldı. Üstün kılınanlar, rızıklarını ellerinin altındakilere vermezler ki rızıkta hep eşit olsunlar (bkz. nahl 71)

---------------------------------------------------------------------

---NEYİ İNFAK ETMEMİZ GEREKİR?

Onlar ki, gaybe inanırlar , salatı ikame ederler/ namazlarını kılarlar ve KENDİLERİNE RIZIKLANDIRDIĞIMIZ ŞEYLERDEN İNFAK EDERLER. (bkz bakara 3)

Hayır olarak her ne infak ederseniz, kendiniz içindir. Zaten siz, ancak Allah'ın hoşnutluğunu istemekten başka (bir amaçla) infak etmezsiniz. Hayırdan her ne infak ederseniz size eksiksizce ödenecektir.Haksızlık yapılmaz. (bkz. bakara 272)

Her neyi nafaka olarak İNFAK eder ve adak olarak neyi adarsanız, muhakkak Allah onu bilir. (bkz. bakara 270)

Onları rızıklandırdığımız şeylerden gizli ve açık olarak infâk etsinler!” (bkz. ibrahim 31 den)

Ey iman edenler! İçinde, ne bir alışverişin ne bir dostluğun ve ne de bir şefaatin bulunmadığı gün (kıyâmet günü) gelmeden önce,
SİZE VERDİĞİMİZ RIZIKLARDAN İNFAK EDİN. (bkz. bakara 254)

SEVDİĞİNİZ ŞEYLERDEN İNFAK ETMEDİKÇE , Birr'e nail olamazsınız/iyiliğe erişemezsiniz.Bir şey infâk ettiğiniz zaman muhakkak ki Allah, onu en iyi bilendir. (bkz. ali imran 92)

Ve sana neyi infâk edeceklerini soruyorlar.
De ki: (SEVDİĞİNİZ ŞEYLERDEN) AFV OLANI/BAĞIŞLADIĞINIZI/VAZGEÇTİKLERİNİZİ ”
Allah, âyetleri size işte böyle açıklıyor. Umulur ki böylece siz tefekkür edersiniz/düşünürsünüz. (bkz bakara 219)

----------------------------------------------------------------------------------------

---İNFAK EDERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Ey iman edenler ! Kazandığınız ve yerden sizin için çıkardıklarımızın TEMİZİNDEN İNFAK EDİN.
Kendinizin göz yummadan alıcısı olmayacağınız KALİTESİZ/FENA/KÖTÜ şeyleri vermeye kalkışmayın. ( bkz. bakara 267 den)

Ve onlar, İNFAK ettikleri zaman İSRAF etmezler ve CİMRİLİK etmezler. Ve bu ikisi arasında orta bir yol tutarlar. (bkz furkan 67)

Güzel bir söz ve mağfiret/bağışlayıp iyi davranma , arkasından eza gelen/başa kakılan bir sadakadan daha hayırlıdır. Allah Gani/ZENGİN'dir, Halîm'dir. (bkz. 263)

Mallarını Allah yolunda İNFAK EDEN , sonra da İNFAK ETTİKLERİ ŞEYLERİN ARDINDAN BAŞA KAKMAYAN ve GÖNÜL İNCİTMEYENLERİN , Rab’leri katında mükâfatları vardır. Onlar için korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de. (bkz. bakara 262)

-------------------------------------------------------------------------------------

----İNFAK EDERKEN NELER YAPMAMALIYIZ?

Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı hâlde insanlara RİYA İLE/GÖSTERİŞ olsun diye malını harcayan kimse gibi, sadakalarınızı başa kakmak ve gönül kırmak/eza vermek suretiyle BOŞA ÇIKARMAYIN. (bkz.bakara 264 den)

Ve onlar, mallarını insanlara GÖSTERİŞ/RİYA için infâk ederler, Allah'a ve ahiret gününe inanmazlar. Ve kim şeytanı kendisine yakın arkadaş edinirse, işte bu kötü bir arkadaşlıktır. (bkz. nisa 38)

Ve onlara: "Size Allah'ın rızık olarak verdiklerinden infak edin" denildiği zaman, o inkâr edenler iman edenlere dediler ki: " Allah'ın, eğer dilemiş olsaydı yedireceği kimseyi biz mi yedirecek mişiz? Gerçekten siz, apaçık bir dalalet içindesiniz." (bkz. yasin 47)

İşte siz böylesiniz. Allah yolunda infâk etmeye davet edilirsiniz, buna rağmen sizden bir kısmınız cimrilik yapar. Ve kim cimrilik yaparsa o taktirde sadece kendi nefsi için cimrilik yapar. (bkz. muhammed 38)

Ey iman edenler! Hahamlardan/ahbarlardan ve rahiplerden/ruhbanlardan birçoğu, insanların mallarını haksız/batıl yollarla yiyorlar ve Allah’ın yolundan alıkoyuyorlar. Altın ve gümüşü biriktirip gizleyerek onları Allah yolunda İNFAK ETMEYENLERİ elem dolu bir azapla müjdele. bkz. tevbe 34)

Sakın (yardım) isteyeni azarlama! (bkz. duha 10)

------------------------------------------------------------------------------------------------

------- NE ZAMAN İNFAK ETMELİYİZ?

Mallarını gece ve gündüz, gizli ve açık infâk edenler , işte onların ecirleri/mükafatları/karşılığı Rab'lerinin katındadır.
Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmazlar. (bkz. bakara 274)

Onlar bollukta ve darlıkta İNFAK EDERLER, öfkelerini tutar ve insanları bağışlarlar. Allah da MUHSİNLERİ/iyilikte bulunanları/ihsan edenleri sever. (bkz. ali imran 134)

Herhangi birinize ölüm gelip de, “Ey Rabbim! Beni yakın bir zamana kadar geciktirsen de sadaka verip salihlerden olsam!” demeden önce, size rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayın. (bkz. munafikun 10)

SELAM VE DUA İLE...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder