7 Şubat 2016 Pazar

SÜNNETULLAH KAVRAMI ÜZERİNE

Sünnetullah : Allah(c.c.) ın kanunu demektir.
Allah(c.c.) ın kanunları değişmez.
Allah(c.c.) vaadinden(vaad ettiği şeylerden) dönmez.
Allah(c.c.) ol dediği zaman olmayacak hiçbirşey yoktur.
Allah(c.c.) sözünden dönmez.

Kuran-ı Kerimde Allah(c.c.) ın sünnetullahında değişme vede sapma bulamazsın sözü zikredilir.. Burda söz edilenin fizik yasaları yada yerçekimi yasaları gibi değerlendirenler vardır. Yaratması değişmeze getirirler.Allah(c.c.) OL dediği zaman ne fizik kanunları nede kimya kanunları geçerli olur(örneğin Musa peygamberin asayı yılana çevirmesi, denizi yarması, İbrahim peygamberin ateşte yanmaması, İsa peygamberin mucizeleri, mağara arkadaşlarının 309 seneyi 1 gün gibi yaşamaları v.s)  .
Kuran-ı Kerim de zikredilen/HATIRLATILAN  SÜNNETULLAH geçen ayetlere göz atarsak  durumu daha net anlarız.. ayetlerin öncesi ve sonrasınıda yazıyorumki net anlayalım. 
-------------------------------------------------------------------

Bilesiniz ki, Allah'ın dostlarına hiçbir korku yoktur. Onlar üzülmeyeceklerdir de. (yunus 62)

Onlar iman etmiş ve Allah'a karşı gelmekten sakınmış olanlardır. (yunus 63)

Dünya hayatında da, ahirette de onlar için müjde vardır. Allah'ın sözünde hiçbir DEĞİŞME yoktur. İşte bu büyük başarıdır. (yunus 64)


-----------------------------------------------------------------------

Kim bu dünyada körlük ettiyse ahirette de kördür, yolunu daha da şaşırmıştır. (isra 72)

Onlar, sana vahyettiğimizden başkasını bize karşı uydurman için az kalsın seni ondan şaşırtacaklardı. (Eğer böyle yapabilselerdi) işte o zaman seni dost edinirlerdi. (isra 73)

Eğer biz sana sebat vermiş olmasaydık az kalsın onlara biraz meyledecektin. (isra 74)

İşte o zaman sana, hayatın da, ölümün de katmerli acılarını tattırırdık. Sonra bize karşı kendine hiçbir yardımcı bulamazdın. (isra 75)

Seni o yerden sürüp çıkarmak için neredeyse seni sıkıştıracaklardı. Bunu yapabilselerdi senin ardından orada pek az kalırlardı(yokolurlardı). (isra 76)

Senden önce gönderdiğimiz peygamberlerimiz hakkındaki kanun böyledir. Bizim kanunumuzda/SÜNNETULLAHIMIZDA hiçbir değişme bulamazsın. (isra 77)

isra suresinde geçen sünnetullahın enam 112. ayette geçen her peygambere mutlaka düşman olan insanların ve cinlerin var olacağıdır.

 biz her Peygambere insan ve cin şeytanlarını düşman kıldık. (bkz enam 112) 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------
Andolsun, eğer münafıklar, kalplerinde bir hastalık bulunanlar ve Medine'de kötü haberler yayıp ortalığı karıştıranlar  vazgeçmezlerse, elbette seni onların üzerine gitmeye teşvik edeceğiz. Onlar da orada lanete uğramış kimseler olarak seninle pek az süre komşu kalacaklardır. Nerede bulunurlarsa, yakalanırlar ve yaman bir şekilde öldürülürler. (ahzab 60,61)

Daha önce gelip geçenler hakkında da Allah'ın kanunu böyledir. Allah'ın kanununda asla değişme bulamazsın. (ahzab 62)

kötülük yapan peygambere karşı çıkan herkesin peygamberleri öldürmek isteyecekleri,  hak- batıl savaşının mutlaka var olacağı ve doğrunun her zaman galip geleceği Allah 'ın sünnetullahıdır. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Allah'ın, kendisine farz kıldığı şeyleri yerine getirmesi konusunda peygambere bir darlık yoktur. Daha önce gelip geçen peygamberler hakkında da Allah'ın kanunu böyledir. Allah'ın emri kesinleşmiş bir hükümdür. (ahzab 38)

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Müşrikler, eğer kendilerine bir uyarıcı gelirse, ümmetlerden herhangi birinden daha çok doğru yol üzere olacaklarına dair en güçlü şekilde Allah'a yemin etmişlerdi. Fakat onlara bir uyarıcı gelince, bu ancak onların nefretlerini artırdı. (fatır 42)

Yeryüzünde büyüklük taslamak ve kötü tuzak kurmak için böyle davranıyorlardı. Oysa kötü tuzak, ancak sahibini kuşatır. Onlar ancak öncekilere uygulanan kanunu bekliyorlar. Sen Allah'ın kanununda hiçbir değişiklik bulamazsın. Sen Allah'ın kanununda hiçbir sapma bulamazsın. (fatır 43)

Tüm helak olan kavimlere helak edilmeden önce mutlaka bir uyarıcı, doğruya yönlendirici mutlaka gelmiştir bu Allah ın kanunudur. Gelen peygambere uyanlar kurtulmuş ,uymayanlar helak olmuşlardır. Öncekilerin başlarına gelenler bunlardır ve bu kanunu bekledikleri söylenmektedir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İnkar edenler sizinle savaşsalardı, arkalarını dönüp kaçarlar, sonra da ne bir dost, ne de bir yardımcı bulabilirlerdi. (fetih 22)

Allah'ın ötedenberi işleyip duran kanunu budur. Allah'ın kanununda asla bir değişiklik bulamazsın. (fetih 23)

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Peygamberleri onlara apaçık deliller getirince, sahip oldukları bilgi ile şımardılar (ve onları alaya aldılar). Sonunda alaya almakta oldukları şey kendilerini sarıverdi. (mümin 83)

Azabımızı gördükleri zaman, "Yalnız Allah'a inandık; O'na ortak koşmakta olduğumuz şeyleri inkâr ettik" dediler. (mümin 84)

Fakat, azâbımızı gördükleri zaman inanmaları, kendilerine fayda vermedi. Bu, Allah'ın kulları hakkında eskiden beri yürürlükte olan kanunudur. İşte orada inkârcılar hüsrana uğradılar. (mümin 85)


 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (bakara 183)
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yoksa siz, sizden öncekilerin başına gelenler, sizin de başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Peygamber ve onunla beraber mü'minler, "Allah'ın yardımı ne zaman?" diyecek kadar darlığa ve zorluğa uğramışlar ve sarsılmışlardı. İyi bilin ki Allah'ın yardımı pek yakındır. (bakara 214)

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Göklerdeki her şey, yerdeki her şey Allah'ındır. sizden önce kendilerine kitap verilenlere de, size de "Allah'a karşı gelmekten sakının" diye tavsiye ettik. Eğer inkar ederseniz, (bilin ki) göklerdeki her şey, yerdeki her şey Allah'ındır. Allah zengindir, övülmeye layıktır. (nisa 131)

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Andolsun, sizden önceki nice nesilleri peygamberleri, kendilerine apaçık deliller getirdikleri halde (yalanlayıp) zulmettikleri vakit helâk ettik. Onlar zaten inanacak değillerdi. İşte biz suçlu toplumu böyle cezalandırırız.(yunus 13)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Andolsun, biz size açıklayıcı âyetler, sizden önce gelip geçenlerden bir misal ve Allah'a karşı gelmekten sakınanlar için bir öğüt indirdik. (nur 34)


Allah ' ın sünnetullahı dünyanın düzeni olsaydı eğer bu düzenin yok olmaması gerekir. Çünkü Allah 'ın sünnettullahı değişmez. Allah özellikle tüm bu yaratılanların belli bir vakte kadar devam edeceğini ve sonu olduğunu dile getirmiştir. Değişim geçirecek herşey Allah 'In sünneti olamaz. 


Allah 'ın değişmez kanunları tüm topluluklara uyguladığı kanunlardır.Bu kanunların fizik yasaları yada kimya yasaları olmadığı açıktır. Bunu dile getirenler Allah' ın yaratma kudretini küçümsemektedir. Halbuki Allah(c.c.) ın dileyipte olmayan hiçbirşey yoktur.

ÇIKARDIĞIM SONUÇ ŞUDUR Kİ

1- Allah, her kavme kendi dilinden, kendi ırkından, kendi cinsinden birini resul/uyarıcı/peygamber olarak gönderir.(enam 130, ibrahim 4)
2- Allah, uyarmadığı hiçbir kavmi cezalandırmaz.Fıtratlarını bozdukları için onların üzerine uyarıcılar gönderir. (şuara 208, rad 11, enam 131)
3- Her peygamberin mutlaka düşmanları var olacaktır.(enam 112)
4- Gelen peygamberin uyarısına kulak verip iman edenler helaktan kurtulacaklardır. (bakara 5, nisa 13, tevbe 20, nur 52)
5- Gelen peygamberi yalanlayanlar, peygamberi öldürenler helak olacaklardır.(isra 75, enam 21,yunus 17, yunus 69, )
6- Tüm peygamberler uyarıcılar ve müjdeciler olarak gelirler. (kehf 56, enam 131)
7- Fıtratını bozmamış, insanlığını kaybetmemiş olanlara peygamber gelmez.Peygamber; fıtratını bozmuş toplumlara, tekrar fıtratlarını hatırlatmak, uyarmak ve geri fıtratlarına dönmeleri için uyarır. (rad 11, rum 30, rad 25)
8- Gerçeği yalanlayanlar/kafirler, inananlara karşı maglup olacaklardır. (fetih 22, ahzab 60, ahzab 61, yunus 17, yunus 69, enfal 65)
9- Gerçeği savunanlar/iman edenler ve iyiler galip geleceklerdir. (nur 52, maide 56)
10- Peygamberler ve getirdikleri din İslam galip gelecektir. (maide 56, saffat 173, mücadele 21)
11- Allah, aklını kullanmayanlara ceza verir. (yunus 100)
12- Tuzak kuranların tuzakları ancak sahibini kuşatır/onlara isabet eder. (fatır 43)
13- Zalimlerden başkası helak olmaz. (enam 47)
14- İnkar edenler, inkarından vazgeçip tövbe ederlerse geçmiş günahları bağışlanır. (enfal 38)
15- İnkar edenler, inkarlarında devam ederlerse helak olacaklardır. (enfal 38)
16- Nefsini temizleyenler, pislik bulaştırmayanlar kurtuluşa ermiştir. (ala 14, şems 9, tegabun 16)



SELAM VE DUA İLE...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder